Τα θέματα που έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 10 Ιουλίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 10 Ιουλίου έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα ζητήματα:

Για τις σχολικές καθαρίστριες: Στη δημοτική επιτροπή αποφασίστηκε να εγκριθεί η πρόσληψη 70 καθαριστριών με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και ωράριο 5ωρο.  Σημειώνεται ότι οι μόνιμες καθαρίστριες στην αρχή της περσινής χρονιάς ήταν 15, σήμερα είναι 12 και μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι 8, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:  

-καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων,  παίρνοντας υπόψη και την ολοήμερη λειτουργία;

-οι εργαζόμενες μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους με τα χρήματα που θα παίρνουν;

Για τα μέτρα πυροπροστασίας: Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει παραδεχτεί ότι τα 35.000 ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης για την πυροπροστασία δεν επαρκούν για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του δήμου. Την ίδια στιγμή το κράτος μεταφέρει την ευθύνη στους κατοίκους  για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και θέλουμε να μας ενημερώσετε σε μια φάση βρισκόμαστε στο δήμο για το θέμα αυτό, παίρνοντας υπόψη και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες.

Για την ενίσχυση του κέντρου υγείας Αγίων Αναργύρων: Στις 4 Μάρτη 2024 σταμάτησαν να εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων με δικαστική απόφαση 12 γιατροί, σε σύνολο 50,  ενώ μέχρι τέλους του χρόνου συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον άλλοι 7 γιατροί. Σε απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας μας απαριθμούν ότι στο κέντρο υγείας υπηρετούν 37 γιατροί, ένας ιατρός γενικής ιατρικής , μετακινημένος από άλλη μονάδα και δυο επικουρικοί γιατροί. Επίσης ότι ακόμα επισκευάζεται το τηλεφωνικό κέντρο. Δε γίναμε ιδιαίτερα σοφότεροι από την απάντηση του υπουργείου γιατί απλά μας λέει κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Αυτήν την στιγμή εργάζονται στο κέντρο υγείας 10 γιατροί λιγότεροι από το Μάρτη. Τι ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή προκειμένου να ενισχυθεί το κέντρο υγείας;

Για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την απεξάρτηση: Μέσα στο κατακαλόκαιρο, για να γλυτώσει όσο μπορεί τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νόμο – έκτρωμα με τον οποίο καταργούνται και συγχωνεύονται ΟΛΑ τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω, ΟΚΑΝΑ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους) και τα Κέντρα Πρόληψης, ενοποιώντας τα μαζί με κάθε λογής ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο χώρο, σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας, τον Εθνικό Οργανισμό για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων. Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί ως απαράδεκτο από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και από εκατοντάδες σωματεία, φορείς, ενώσεις πανελλαδικά. Εκτός από μια σειρά αρνητικές εξελίξεις (υπονόμευση στεγνών προγραμμάτων, μονοδιάστατη αντιμετώπιση του ζητήματος κτλ) αφήνει μετέωρο των μέλλον 75 κέντρων πρόληψης. Και στη γειτονιά μας προκύπτει ότι χρειάζεται να στηριχθούν τα στεγνά προγράμματα πρόληψης και τα κέντρα πρόληψης, όπως αυτό του «ΦΑΕΘΩΝΑ», που καλύπτει τους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης.  

Για τα επικίνδυνα κάγκελα στην οδό Λ. Κατσώνη δίπλα στον Κηφισό: Τα κάγκελα που θα έπρεπε να προστατεύουν τους πεζούς που περπατάνε στο πεζοδρόμιο της Λ. Κατσώνη από το ύψος τη γέφυρας της Χαλκηδόνας μέχρι τη στροφή για την οδό Τσούντα είναι σε κακή κατάσταση. Ή έχουν  πέσει ή είναι έτοιμα να πέσουν. Είναι προφανές ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος, ιδίως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά και πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Επίσης στη συζήτηση για το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από σεισμούς με την επωνυμία «Εγκέλαδος» η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημοτικά και σχολικά κτίρια γιατί αυτή είναι η πλέον κρίσιμη ενέργεια προετοιμασίας. Επίσης σημείωσε ότι οι αδόμητοι χώροι του δήμου αποτελούν μόλις  το 3,7% της συνολικής του έκτασης, επομένως προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα εάν οι χώροι αυτοί  επαρκούν για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους της περιοχής που σε πρώτη φάση είναι πιθανό να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Βεβαίως χρειάζεται ένα σχέδιο από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί σεισμός, αλλά δε μπορούμε να προσπερνάμε τον προσεισμικό έλεγχο, όπως επίσης και την ανάγκη να στελεχωθούν τα τμήματα πολιτικής προστασίας στο δήμο μας και σε όλους τους δήμους της χώρας  με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 

 
Μοιραστείτε: