Την Τετάρτη 6 Οκτώβρη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο με θέμα την κατάσταση στην Παιδεία και τα σχολεία της πόλης μας ύστερα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, σωματείων εκπαιδευτικών και μαθητών.
Στην τοποθέτηση του για το θέμα ο Θοδωρής Σκολαρίκος σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση ύστερα από συνάντηση που είχαμε με την Ένωση Γονέων Αγίων Αναργύρων-Καματερού και τη συζήτηση που έγινε για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πόλη μας.
Θεωρούμε ότι σήμερα μπορούν να πάρουν το λόγο οι εκπρόσωποι της ένωσης γονέων, των συλλόγων γονέων, για να μεταφέρουν την εικόνα που βιώνουν καθημερινά.
Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από το εξής:
Aντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα σχολεία, πέρασε μέσα στο κατακαλόκαιρο το νομοσχέδιο για την «αυτονομία» τους που θα οδηγήσει σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, σχολεία ταξικά διαφοροποιημένα και κατηγοριοποιημένα, ένταση των μορφωτικών ανισοτήτων.
Με διαφορετικά βιβλία, διαφορετικά προγράμματα. «Καλά» και «κακά» σχολεία με «καλούς» και «κακούς» μαθητές. Με απλά λόγια άλλα γράμματα θα μαθαίνει ένα παιδί στους Αγίους και στο Καματερό και άλλα στα Βόρεια Προάστια.
Η περίφημη αξιολόγηση για την οποία κόπτεται το Υπουργείο αγορά συνολικά τη σχολική μονάδα και όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους άλλωστε υπάρχουν διαδικασίες αξιολόγησης με βάση και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Στην πράξη μιλάμε για έναν ασφυκτικό μηχανισμό ελέγχου του για το εάν όλοι ευθυγραμμίζονται και υλοποιούν κατά γράμμα το σχολείο που αντί για γνώσεις θα δίνει δεξιότητες.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις και φυσικά η σημερινή δε βρίσκουν χρήματα για τις ανάγκες της παιδείας, την ίδια στιγμή που μοιράζονται πακτωλοί χρημάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Για αυτό και συναντάμε εκρηκτικά προβλήματα στο χώρο της παιδείας και της εκπαίδευσης. Προβλήματα που συναντάμε και στο δήμο μας και αναδείχθηκαν και στη συνάντηση που είχαμε με την Ένωση Γονέων:
-Ο μειωμένος αριθμός σχολικών καθαριστριών σε συνθήκες πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το σχολικό έτος 2020-2021 συνολικά απασχολήθηκαν 106 καθαρίστριες, ενώ φέτος έχουν μειωθεί στις 96, με το ωράριο μάλιστα των εργαζομένων ορισμένου χρόνου να έχει μειωθεί.
-Εν έτει 2021 είναι τραγικό να φιλοξενούνται μαθητές σε κοντέινερ όπως στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού , σε υπόγεια αίθουσα όπως στο 5ο δημοτικό, δίπλα σε καυστήρα όπως στο 8ο δημοτικό σχολείο Καματερού ή σε κτίριο του 1961 όπως στο 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων.
-Σωστά έχει ξεκινήσει μια κουβέντα για τη δημιουργία 3ου Λύκειου Καματερού αλλά αυτή πρέπει να συνοδεύεται από νέο κτίριο
-Πολλά σχολεία του δήμου μας είναι χτισμένα πριν το σεισμό του 1981. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικού αντισεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς
-Σοβαρό ζήτημα είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σήμερα παρόλο που έχει τρέξει η 2η φάση πρόσληψης αναπληρωτών, υπάρχουν τεράστια κενά στην παράλληλη στήριξη και έχουμε περιπτώσεις σύμπτυξης τμημάτων όπως στο 4ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων για να βγαίνουν οι διδακτικές ώρες.
Σταματάμε εδώ την περιγραφή για την οικονομία της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε πώς το δημοτικό συμβούλιο απαιτείται να πάρει θέση, να αποφασίσει και με βάση την απόφαση αυτή να διεκδικήσει:
Ενιαία, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους μαθητές
Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Σύνδεση των σχολείων με το κέντρο υγείας που πρέπει να έχει 24ωρη λειτουργία και να είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
Επαρκή χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα σχολείων και παιδικών σταθμών.
Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια
Ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο.
Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων».
Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης υιοθετήθηκε ομόφωνα απο το δημοτικό συμβούλιο.