Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου που φέρνει νέα βάρη για τους δημότες και …ευκαιρίες για τους ιδιώτες

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν έκτος ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα ζητήματα: 

-Για τα μέτρα πυροπροστασίας που έχουν ληφθεί στο Ποικίλο Όρος και στο Πάρκο Ειρήνης. Για την παροχή νερού στους πυροσβεστικούς κρουνούς  στο Πάρκο Τρίτση

-Για τις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή για την κοπή των δένδρων στην οδό Αλαμάνας 

-Για την αποκατάσταση των φθορών στην παιδική χαρά επί της οδού Μανιακίου και στην παιδική χαρά στην Πλατεία Κοκκινόπουλου

Στην τοποθέτηση του για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου για την περίοδο 2019-2023 ο Θοδωρής Σκολαρίκος σημείωσε: 

Έχουμε τοποθετηθεί ξανά για το θέμα. Η ουσία του πολυσέλιδου κειμένου αποτυπώνεται στη σελίδα 3 όπου αναφέρεται: «Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου ΑΑΚ συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης για τη δημοτική περίοδο 2019-2023, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.» Η δημοτική αρχή δεν ανακαλύπτει προφανώς τον τροχό αλλά κινείται στις ράγες του σχεδιασμού για την καπιταλιστική ανάκαμψη που θα χτιστεί  πάνω στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. 

Στο κείμενο υπάρχουν μια σειρά αντιφάσεις. Θα σταθούμε σε μια χαρακτηριστική. Στη σελίδα 18 αναφέρεται: Ο δήμος Αγίων Αναργύρων –Καματερού είναι ένας αστικός δήμος με αρκετούς χώρους πρασίνου. Γίνεται αναφορά στο Πάρκο Ειρήνης και στο Ποικίλο Όρος. Ακόμα και στο Πάρκο Τρίτση με τον λεκτικό ακροβατισμό «είναι ανάμεσα στο Δήμο ΑΑΚ και στο Δήμο Ιλίου».

Την ίδια στιγμή στη σελ. 23 αναφέρεται: οι λιγοστοί ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρασίνου υποβαθμίζονται σταδιακά λόγω έλλειψης πόρων, προσωπικού, για τη συντήρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων χώρων. Επίσης στη σελ. 24  αναφέρεται ότι οι ελεύθεροι χώροι επί της συνολικής έκτασης του Δήμου είναι 3,7% και η αναλογία τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο είναι 2,47 ενώ εσείς οι ίδιοι πιο κάτω λέτε ότι η τιμή αυτή είναι πολύ πιο κάτω από τα πολεοδομικά πρότυπα που προβλέπουν 8τ.μ. ανά κάτοικο

Όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία των γειτονιών του Δήμου, και στις δυο δημοτικές κοινότητες υπάρχουν περιοχές όπου ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι υψηλός ή πολύ υψηλός Την τιμητική του έχει το Καματερό όπου δεν υπάρχει πρακτικά δίκτυο ομβρίων. Κατά τα άλλα λέτε στην εισαγωγή ότι το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει στο Δήμο εμβληματικά έργα…

Κάποια επιπλέον ζητήματα. Στη σελίδα 63 αναφέρονται τα ποσοστά ανεργίας που στο Δήμο μας είναι σταθερά πάνω από το μέσο όρο της Περιφέρειας Αττικής.  Αλήθεια φταίει το κακό το ριζικό μας; Στη σελίδα 66 αναφέρονται ως πλεονεκτήματα η λειτουργία του πάρκου ανταποδοτικής ανακύκλωσης και το υψηλό ποσοστό δημόσιας γης (στρατόπεδο 301 και έκταση ΟΣΕ). Αλήθεια γιατί είναι πλεονέκτημα η λειτουργία μια ιδιωτικής μπίζνας μέσα σε δημοτική έκταση; Εκτός εάν εννοείτε ότι υπάρχει πλεονέκτημα για τον ιδιώτη. Επίσης, ποια είναι τα ωφελήματα για τους δημότες από το στρατόπεδο και από τα επενδυτικά σχέδια για τους χώρους του ΟΣΕ που απεμπολήσατε; Εκτός όλων των άλλων είναι και προκλητικά αυτά που γράφετε.  

Για να μην λέει η διοίκηση όμως ότι δε βλέπουμε και κάτι ακριβές σε αυτά που γράφετε, θα σας πούμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις που αναφέρετε ως «κινδύνους»:

-Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο δήμο χωρίς την αντίστοιχη εξασφάλιση πόρων

-Την υψηλή ανεργία που οδηγεί σε έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης και αυξημένα ποσοστά μη πρόσβασης σε απαραίτητες υποδομές

-Την αύξηση της φτώχειας και των αστέγων

-Την ανησυχητική κατάσταση της εικόνας του προσωπικού του Δήμου που θα δημιουργήσει πρόβλημα λειτουργίας με τις αποχωρήσεις.

-Το γεγονός ότι τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων διαφόρων ειδικοτήτων στους ΟΤΑ κρίνονται αποσπασματικά και δεν επιλύουν ουσιαστικά ζητήματα.

Έτσι είναι. Το ερώτημα είναι η δημοτική αρχή τι στάση κρατάει απέναντι σε όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν αντιδράει αλλά στηρίζει την πολιτική που  προκαλεί όλα τα παραπάνω, άσχετα με τη χρυσόσκονη και τα παχιά λόγια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και αυτό αποτυπώνεται και στο κείμενο του επιχειρησιακού σχεδιασμού όπου αναφέρονται ως πηγές χρηματοδότησης τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και το crowfunding (δηλαδή σε απλά ελληνικά οι δημότες να πληρώνουν για τα έργα που θα γίνουν στο δήμο τους). Δεν είναι τυχαίο ότι  χρησιμοποιείτε την αγγλική… Αντί να διεκδικήσετε κρατική χρηματοδότηση που θα έπρεπε να καλύπτει το κόστος λειτουργίας των Δήμων και όχι να έχουμε 7 εκ. ευρώ  δάνεια προς αποπληρωμή.

Τέλος είναι υπαρκτό και οξυμμένο στις γειτονιές μας το πρόβλημα των ναρκωτικών. Υπάρχει όπως μια …«λεπτομέρεια». Εσείς στηρίζετε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να διαλύσει το ΚΕΘΕΑ και να προωθήσει τη λογική της «μείωσης της βλάβης» και από την άλλη διαπιστώνετε απλά ένα πρόβλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει το επιχειρησιακό πρόγραμμα που προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής Τσίρμπα. 

Μοιραστείτε: