Στο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μάη η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα ζητήματα:
–Για το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης: είναι επιβεβλημένο σήμερα να πούμε για το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης που θάβει ότι έχει απομείνει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο. Με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται η Κυριακή αργία για μια σειρά κλάδους, καταργείται το ΣΕΠΕ και γίνεται ανεξάρτητη αρχή και προβλέπονται μέχρι 13 ώρες εργασία. Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώνουν τις φωνές με τα εργατικά σωματεία που απαιτούν την μη κατάθεση του νομοσχεδίου και το ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου για την …ευελιξία. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι απλά ένα νομοσχέδιο αλλά «πολεμικό ανακοινωθέν» ενάντια στην εργατική τάξη.
–Για τον αναπτυξιακό οργανισμό: η δημοτική αρχή τελικά κατάφερε να ψηφίσει τη συγκρότηση αναπτυξιακού οργανισμού σε μια δια περιφοράς συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Η βιασύνη της δείχνει ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά πρωτίστως πολιτικό. Η βιασύνη της της δείχνει ότι η συγκρότηση του οργανισμού έχει άμεση σχέση με την αστική ανάπλαση στους χώρους του ΟΣΕ. Στην ανακοίνωση μας για το θέμα έχουμε βάλει τίτλο «Κέρδη για τους ιδιώτες, χαράτσια για τους δημότες». Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Ζητάμε για μια ακόμα φορά να συζητηθεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής στο δημοτικό συμβούλιο.
–Για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: να υπάρξει ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για ευαίσθητους χώρους. Υπάρχει επώνυμη καταγγελία ότι σε πρόσφατη εστία πυρκαγιάς στο Πάρκο Τρίτση δε λειτουργούσε ο πυροσβεστικός κρουνός και σε επικοινωνία του καταγγέλλοντος με την Πυροσβεστική τον παρέπεμψαν στην ΕΥΔΑΠ.
–Για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών: τι μέτρα έχουν παρθεί για να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας για τα παιδιά και τους εργαζομένους.
-Για την ανάγκη να διασφαλιστούν από τη δημοτική αρχή συχνοί έλεγχοι για τον κορονοϊό από κρατικά κλιμάκια
Για τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων με την επωνυμία «Climatica» ο Θοδωρής Σκολαρίκος υπογράμμισε ότι το Δίκτυο αποτελεί εξειδίκευση σε επίπεδο Αττικής της στρατηγικής της πράσινης ανάπτυξης και του πράσινου new deal. Ο πραγματικός στόχος δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος άλλα η διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» και αλλού. Είναι προκλητικό να μιλάνε για την κλιματική αλλαγή όταν προβλέπονται ανεμογεννήτριες ακόμα και σε περιοχές natura. Επίσης είναι προκλητικό να μιλάνε για εξοικονόμηση ενέργειας όταν το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που συνιστά σπατάλη και όχι εξοικονόμηση. Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε παραπέρα επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, φτηνή εργατική δύναμη για να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων. Θα οδηγήσει επίσης σε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και σε νέες επιβαρύνσεις της λαϊκής οικογενείας από την αναγκαστική αλλαγή εξοπλισμού σε τομείς της καθημερινής ζωής. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει την συμμετοχή του Δήμου.
Για το θέμα τη μοριοδότησης και του καθορισμού των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, ο Μιχάλης Καραβίδας σημείωσε ότι η προσχολική αγωγή είναι ένα θέμα που αφορά ευαίσθητες ηλικίες, τη φροντίδα τους και την κοινωνικοποίησή τους. Ακριβώς γι’ αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για «κόφτες», όρους και προϋποθέσεις. Θα θέλαμε ακόμα να κάνουμε ένα σχόλιο για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει βάσει και των κατευθύνσεων της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές παιδικής φροντίδας». Στην πραγματικότητα, έρχονται να προσθέσουν μια ακόμα μορφή υποβαθμισμένης υπηρεσίας «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται με ευθύνη του κράτους, σε σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, από επιστημονικά ειδικευμένο προσωπικό, δωρεάν σε όλα τα παιδιά.