Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 25.11.2020: Να καταδικαστεί έμπρακτα ο χυδαίος αντικομμουνισμός-Για τους χώρους του ΟΣΕ η δημοτική αρχή Τσίρμπα επιπλέγει το δρόμο της «μπίζνας» και όχι της διεκδίκησης

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα ζητήματα: 

Για το όργιο αυταρχισμού και καταστολής και το χυδαίο αντικομμουνισμό από μέλη της παράταξης Τσίρμπα:

Παραμονές της επετείου του ιστορικού ξεσηκωμού της 17ης Νοέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε μια κατάπτυστη απόφαση, για πρώτη φορά μετά το 1973, απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε όλη την επικράτεια. Ανήμερα συνέχισε με ένα όργιο αυταρχισμού και καταστολής ενάντια στο ΚΚΕ και σε άλλους διαδηλωτές. 

Παρόλα αυτά δεν της βγήκε. Ο αγωνιστικός εορτασμός έγινε, τα μέτρα τηρήθηκαν και στάλθηκε ένα ισχυρό μήνυμα ότι καραντίνα δε σημαίνει και φίμωτρο για το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Ακολούθησε ένας πρωτόγονος αντικομμουνισμός από ένα κομμάτι κυρίως της ΝΔ με πολλαπλές στοχεύσεις: να κλείσουν το μάτι σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο που έχει μείνει άστεγο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα καθημερινά μαύρα «ρεκόρ» σε κρούσματα και θανάτους και βεβαίως να πετάξουν λάσπη για μια ακόμα φορά στο ΚΚΕ και στο λαό που αγωνίζεται.

Ακούσαμε για «τρωκτικά και κατσαρίδες» και άλλα πολλά. Στο δήμο μας από μέλος της παράταξης Τσίρμπα διαβάσαμε ότι «έπρεπε να σαπίσουμε στο παραπέτασμα» ανάμεσα σε άλλες αθλιότητες που ήταν κρεμασμένες κάτω από την αρχική ανάρτηση του διευθύνοντος συμβούλου της δημοτικής επιχείρησης και συνεργάτη του δημάρχου ότι «το ΚΚΕ προκαλεί αηδία».

Ο τελευταίος μάλιστα  έσπευσε να σβήσει την ανάρτηση και τα σχετικά σχόλια μήπως περισώσει κάτι. Ένα μικρό δείγμα πως κάποιοι υπερασπίζονται αυτά που λένε… Να τον ενημερώσουμε απλά ότι υπάρχει ένα κουμπάκι σε όλα τα πληκτρολόγια που λέγεται print screen, άρα τζάμπα ο κόπος…

Με επιστολή μας στις 19.11 διατυπώσαμε το αυτονόητο για μας και όλους τους συναδέλφους πιστεύουμε αίτημα για την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου για την απαράδεκτη στάση του και επιμένουμε σε αυτό. Η δημοτική αρχή του κ. Τσίρμπα που είναι και μέλος της ΝΔ οφείλει να μας πει σήμερα τι σκοπεύει να κάνει. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, ενίοτε είναι συνενοχή.   

Να σημειωθεί ότι παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος είπε ότι η δημοτική αρχή αποδοκιμάζει αυτές τις εκφράσεις και σημείωσε ότι ζήτησε από το διευθύνοντα σύμβουλο να κατεβάσει την ανάρτηση του. Την ίδια στιγμή όμως πρόσθεσε ότι υπάρχει ελευθερία λόγου και ο καθένας κρίνεται για τα λεγόμενα του, διατηρώντας το συνεργάτη του στη θέση ευθύνης που έχει… 

Για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο Δήμο: η εικόνα που έχουμε είναι ότι κρίσιμα μέσα προστασίας όπως οι ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης εξαντλούνται σε έναν ορίζοντα εβδομάδας. Υπάρχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας όπως οι φόρμες, οι μάσκες κ.α.; 

Για την τηλεκπαίδευση: έχει γίνει καταγραφή των ελλείψεων που υπάρχουν σε φορητούς υπολογιστές και των προβλημάτων σε συνδέσεις και τι κινήσεις έχουν γίνει προς το Υπουργείο Παιδείας. Ήδη υπάρχουν επιστολές από τους συλλόγους γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καματερού που επισημαίνουν ότι μαθητές των σχολείων δε μπορούν δεν έχουν υπολογιστές και δε μπορούν να πάρουν μέρος στα μαθήματα. 

Για την έκταση 60 στρεμμάτων στο Γεροβουνό και την ανάγκη να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού της περιοχής: στις 19.11 αποστείλαμε επιστολή προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δανάκο με αφορμή την τοποθέτηση μια ακόμα προκάτ κατασκευής στην έκταση επί της Αποκορώνου στη γειτονιά του Γεροβουνού στο Καματερό. Για την έκταση αυτή υπάρχει έγγραφο με ημερομηνία 19/12/2005 της Διεύθυνσης Δημόσιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας της έκτασης. Παρόλα αυτά, στην έκταση «ξεφυτρώνουν» ιδιοκτησίες. Μιλήσαμε και τηλεφωνικά με τον κ. Δανάκο ο οποίος μας ενημέρωσε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χώρος. Θεωρούμε ότι δεν αρκούν οι νομικές ενέργειες. Η περιφρούρηση του χώρου απέναντι στις «ορέξεις» καταπατητών είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση του λαού της περιοχής. Επιπλέον πρέπει να γίνουν από τη δημοτική αρχή δυναμικές κινήσεις που να μπλοκάρουν σχέδια όπως για παράδειγμα η δεντροφύτευση του χώρου.

Για τη μονοδρόμηση της Αγίας Παρασκευής: επαναφέρουμε το ζήτημα 9 μήνες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19.2. Σκοπεύει άραγε η δημοτική αρχή να υλοποιήσει την απόφαση ή υλοποιεί κατά το δοκούν τις αποφάσεις και επικαλείται επιλεκτικά την πλειοψηφία και τη δημοκρατία;

Για τον εμπρησμό στο 8ο Δημοτικό: να γίνει ενημέρωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και κυρίως για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνεδρίαση για τα προβλήματα με τις 3 αίθουσες του σχολείου.

Για το θέμα των χώρων του ΟΣΕ και το στρατόπεδο 301 που εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη ύστερα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Θοδωρής Σκολαρίκος σημείωσε τα εξής: 

«Στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων, μια περιοχή με λιγοστούς ελεύθερους χώρους και διαχρονική κυκλοφοριακή επιβάρυνση,  υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να διατεθούν και να αξιοποιηθούν για να πάρουν ανάσα οι κάτοικοι και ο λαός της περιοχής, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ελεύθερους χώρους: οι χώροι του ΟΣΕ και το στρατόπεδο Κοσκινά, γνωστό ως 301.

Οι χώροι ιδιοκτησίας ΟΣΕ (ανήκουν στη θυγατρική επιχείρηση ΓΑΙΟΣΕ που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του) καλύπτουν έκταση περίπου 45 στρέμματα.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε:

-στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Αναργύρων

-στο παλιό αμαξοστάσιο των λεωφορείων του ΟΣΕ

-στις ανενεργές γραμμές εκατέρωθεν της κεντρικής πλατείας, που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο parking.

Οι χώροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τις ανάγκες λειτουργίας του ΟΣΕ και έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, χωρίς συντήρηση και φύλαξη, κάποια σημεία θυμίζουν χωματερή και τα εκμεταλλεύονται ακόμα και κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.  

Στο κέντρο της πόλης επίσης , δίπλα από κατοικίες και σχολεία,  βρίσκεται το στρατόπεδο «Κοσκινά» που καταλαμβάνει έκταση 220 στρέμματα.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα της περιοχής εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την απομάκρυνση του στρατοπέδου και την αξιοποίηση της έκτασης σε όφελος των αναγκών του λαού.  Η απομάκρυνση του στρατοπέδου εκτός αστικού ιστού θα δώσει τη δυνατότητα να εκτελούνται οι λειτουργίες του στρατοπέδου με μεγαλύτερη ασφάλεια  και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο για την πόλη.

Οι χώροι του ΟΣΕ και το στρατόπεδο 301 μπορεί και πρέπει να αποδοθούν στους κατοίκους και γενικότερα στο λαό της περιοχής ως χώροι πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Για να γίνουν αθλητικοί χώροι και χώροι πολιτισμού. Οι χώροι αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν μια πράσινη διαδρομή που θα ξεκινάει από τα Μυκονιάτικα και θα καταλήγει στο Πάρκο Τρίτση.

Μας ανησυχούν πολύ τα σενάρια της ΓΑΙΟΣΕ για τους χώρους ιδιοκτησίας της  προβλέπουν  5.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων και οι όποιοι ελεύθεροι χώροι θα είναι «το τυράκι στη φάκα». Για το 301 επίσης έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς διάφορα σενάρια (όπως βιοτεχνικό πάρκο κ.α.) που στο επίκεντρο τους έχουν τη δόμηση σημαντικού τμήματος του χώρου.

Αυτό που λείπει στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής δεν είναι οι κατασκευές που θα αξιοποιήσουν μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, γεγονός που αντικειμενικά θα οξύνει τον ανταγωνισμό σε βάρος των μικρών επαγγελματιών της πόλης. Αυτό που λείπει είναι ανάσες πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 10.11 δείχνει που το πάει η δημοτική αρχή Τσίρμπα. Οι πρόσφατες επιβεβλημένες παρεμβάσεις στις παλιές γραμμές δε μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου κάνει προκήρυξη για χώρους που θα έπρεπε να διεκδικεί μαζί με το λαό της πόλης. Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής η προκήρυξη έγινε απευθείας μίσθωση. 

Οι κινήσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο στα επενδυτικά σχέδια της ΓΑΙΟΣΕ. Είναι άραγε σύμπτωση ότι τα στεγασμένα τ.μ. που προβλέπονται στους όρους της διακήρυξης συμπίπτουν με τα τ.μ. στεγασμένων χώρων που αναφέρονται στη μελέτη της ΓΑΙΟΣΕ για την «αξιοποίηση» των χώρων του ΟΣΕ;  Θέτουμε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση, όχι τη μπάλα στην εξέδρα.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει την ακόλουθη απόφαση και να την παλέψουμε με το λαό της περιοχής. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.   

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων-Καματερού διεκδικεί:

-Να αξιοποιηθούν οι χώροι του ΟΣΕ και του 301 για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο λαό.

-Να μεταφερθεί το στρατόπεδο με διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτό.

-Να αποδοθούν στο λαό της περιοχής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι χώροι του ΟΣΕ έναντι του 301.

-Να απομακρυνθούν οι εκτρωματικές κατασκευές από την κεντρική πλατεία, να υπάρξει αποκατάσταση του χώρου και επαρκής φωτισμός.»

O δήμαρχος παίρνοντας το λόγο είπε ότι η διεκδίκηση τόσα χρόνια δεν απέδωσε και χρειάζονται λύσεις γιατί η πόλη δε μπορεί να περιμένει… Σχολίασε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου. Πρόσθεσε ότι οι άξονες της δημοτικής αρχής για τους χώρους του ΟΣΕ είναι επισκεψιμότητα και έσοδα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση της διοίκησης. Για το στρατόπεδο είπε ότι σε συζητήσεις με του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του επισημάνθηκε ότι ο στρατός δε χαρίζει εκτάσεις, σημείωσε ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα και πρακτικά το παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες. 

Στη δευτερολογία του ο Θοδωρής Σκολαρίκος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Και απο τα λεγόμενα του Δημάρχου φαίνεται ότι πολύ σωστά επιλέξαμε να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως λέει ο στίχος «το έργο είναι στημένο και απο πριν συμφωνημένο» και δεν αναφέρομαι σε οικονομικά οφέλη αλλά σε πολιτικές επιλογές. Είναι κάτι παραπάνω απο προφανές ότι υπάρχει από καιρό επικοινωνία της διοίκησης με τη ΓΑΙΟΣΕ και τα πράγματα είναι δρομολογημένα. Στο δίλημμα διεκδίκηση ή επένδυση η δημοτική αρχή επιλέγει επένδυση και θέλει «να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Τα σχέδια ΓΑΙΟΣΕ είναι παλιότερα αλλά αποτυπώνουν την πολιτική της εταιρείας. Για τους ελεύθερους χώρους στο Δήμο θα σας παραπέμψω στα στοιχεία που δίνουν οι υπηρεσίες σας και λένε ότι μόλις το 3,7% της έκτασης του Δήμου είναι ελεύθεροι χώροι και ανά κάτοικο αντιστοιχούν 2,47 τ.μ. πρασίνου, μέγεθος πολύ μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μας είπατε οτι δε θέλετε να γινουν εμπορικοί χώροι αλλά ταυτόχρονα αναζητείτε πελάτες, και ως γνωστόν πελάτες υπάρχουν στις μπίζνες. Για το στρατόπεδο να σας θυμίσω ότι σε εκτάσεις του στρατοπέδου έχουν τα προηγούμενα χρόνια χτιστεί 3 σχολεία και αυτό έγινε κατορθωτό χάρη στις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής». 

Μοιραστείτε: