Ο σεισμός της 19ης Ιούλη 2019, έφερε ξανά στο φως την ανυπαρξία οποιασδήποτε προληπτικής δράσης έναντι ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού, από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Σε αρκετά σχολεία παρατηρήθηκαν αποπτώσεις αντικειμένων (σοβάδες, ακροκέραμα, μετώπες κ.λπ.) που οφείλονται και στην ανύπαρκτη συντήρηση από την πλειοψηφία των δήμων, ενώ σε άλλα παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τοιχοποιίες. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες στις Δυτικές Συνοικίες. Ο σεισμός της 19ης Ιούλη δεν ήταν από τους ισχυρότερους αλλά ήταν και μικρός σε χρονική διάρκεια, τι θα γίνει άραγε, αν προκύψει μεγαλύτερος σεισμός σε ένταση και σε διάρκεια και μάλιστα σε ώρα λειτουργίας των σχολείων.
Η αποδιοργάνωση της ΚτΥπ (πρώην ΟΣΚ) και η αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια του κράτους όσον αφορά την αντισεισμική επάρκεια των σχολείων μας, “προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα”, το οποίο όμως όλοι οι σεισμολόγοι της χώρας μας απορρίπτουν, προειδοποιώντας για αναμενόμενη έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.
Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:
-Σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, αρχίζοντας από τα παλαιότερα.
-Άμεση υλοποίηση των ενισχύσεων που θα προκύψουν με παράλληλη κατάλληλη διασπορά των μαθητών σε γειτονικά σχολεία και δωρεάν μεταφορές.
-Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε σχολεία κατασκευασμένα προ του 1959, για τα οποία πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντισεισμική μελέτη.
-Για τα παραπάνω να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Περιφέρειας να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς μαζικούς φορείς στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του χρόνιου προβλήματος, με διεκδικητικές πρωτοβουλίες τόσο στους δήμους όσο και στην κεντρική κυβέρνηση.
Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά κερδοφορίας επιχειρήσεων. Η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.