Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία παίρνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης βρίσκονται στο Πάρκο Τρίτση συμβάλλοντας έμπρακτα στην πυροπροστασία αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αθήνας. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη διεκδίκηση για συνολικά μέτρα προστασίας του Πάρκου κόντρα στην υποβάθμιση και την απαξίωση με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης.
Ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής, αναφέρει σε δήλωσή του για αυτή την πρωτοβουλία της Οργάνωσης:
«Από χθες Δευτέρα και για τις επόμενες ημέρες η ΚΝΕ παίρνει μία ακόμα πρωτοβουλία ανάμεσα σε πολλές άλλες, να συμβάλει έμπρακτα στην πυροπροστασία του Πάρκου Τρίτση σε μία κρίσιμη περίοδο, στην καρδιά του καλοκαιριού, σε μέρες επικίνδυνες όπως όλοι γνωρίζουν.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για να ληφθούν εδώ και τώρα συνολικά μέτρα προστασίας του Πάρκου με πιο επείγουσα, αυτές τις μέρες, την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.
Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τις Δυτικές Συνοικίες και όχι μόνο θα βρισκόμαστε με βάρδιες στο Πάρκο Τρίτση προσπαθώντας να συνδράμουμε στην πρόληψη ή στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών φωτιάς.
Με αυτή μας την πρωτοβουλία επιδιώκουμε:
1. Να έχουμε συμβολή όσο περνάει από το χέρι μας στην προστασία του Πάρκου, έκτασης 1.200 στρεμμάτων, από πυρκαγιά όπως έχουμε ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν συμβάλλοντας στο πλάι του ΚΚΕ στην προστασία της λαϊκής περιουσίας, όπως κάναμε και πέρυσι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε φωτιά στο νότιο μέρος του Πάρκου η οποία έκαψε χαμηλή βλάστηση τέτοια εποχή.
2. Να σηματοδοτήσουμε με αυτή τη συμβολική ενέργεια ότι απέναντι στην εγκατάλειψη και την απουσία κρατικής χρηματοδότησης, απέναντι στα σχέδια διαμελισμού και εμπορευματοποίησης του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει το ρεύμα της αγωνιστικής διεκδίκησης με επίκεντρο το σύνθημα “Πάρκο ανοιχτό για το λαό – Κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα”.
Με τους αγώνες του λαού το Πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως διαφυλάχθηκε, μόνο με αγώνες μπορεί να παραμείνει λαϊκή περιουσία, να αναβαθμιστεί και να γίνει αυτό που αξίζει στην εργατική τάξη και στα παιδιά της, ένα στολίδι μέσα στην πόλη μας, πηγή υγείας, αναψυχής και γνώσης, όμορφος και ασφαλής χώρος άθλησης και πολιτισμού. Σήμερα υπάρχει ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, όπως π.χ. η πυροπροστασία και η υδροδότηση, υπάρχει η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη του Πάρκου. Παραμένει η ανάγκη σταθερής κρατικής χρηματοδότησης.
3. Να αναδείξουμε τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος της πυροπροστασίας συνολικά για το Λεκανοπέδιο, ακριβώς ένα χρόνο από τη μαύρη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Από τότε, παρά τα σόου στις κάμερες, τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της προστασίας του λαού και της περιουσίας του. Οι αιτίες της καταστροφής είναι ακόμα εδώ, είναι σχεδόν θέμα τύχης το πότε και το πού μίας επόμενης».
Αναφερόμενος στις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, ο Ιασ. Φανός σημειώνει:
«Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές διαχρονικά στέκονται απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα. Άλλοτε εφησυχάζουν το λαό, άλλοτε δηλώνουν αναρμοδιότητα, κάποτε επιδίδονται σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις για δευτερεύοντα ζητήματα, συχνά επικαλούνται τη γραφειοκρατία και τα λοιπά γνωστά, αφήνοντας την ίδια στιγμή ορθάνοιχτη την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα που λιγουρεύονται το Πάρκο.
Γνωρίζουμε ότι η άποψή μας, η θέληση και οι πράξεις μας συγκρούονται με όλους αυτούς, με τις επιδιώξεις και τους στόχους τους.
Όμως οι άνθρωποι της Δυτικής Αθήνας εκτιμούν τις προσπάθειές μας. Βλέπουν ότι σταθερά κάθε χρόνο παίρνουμε πρωτοβουλίες που προστατεύουν το Πάρκο, που πάνε κόντρα στα σχέδια υποβάθμισης και εμπορευματοποίησής του. Βλέπουν ότι πάντα μετά το Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” το παραδίδουμε στο λαό καλύτερο από ό,τι το βρίσκουμε. Ορισμένοι ίσως θυμούνται ότι πριν καν φιλοξενηθεί εκεί το Φεστιβάλ μας το 2010, ήταν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στις μεγάλες φωτιές του 2007 και 2009 που προστάτευε με εθελοντικές βάρδιες πυροπροστασίας το Πάρκο Τρίτση. Οι ίδιοι οι επισκέπτες του Πάρκου που μαθαίνουν την πρωτοβουλία μας μας ευχαριστούν, μας πλησιάζουν για να συζητήσουμε.
Με την ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας για την πυροπροστασία θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας ξανά εδώ για το στήσιμο του Φεστιβάλ μετά τη μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα.
Μέχρι τότε ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και ξεκούραση σε όλους».